söndag 8 april 2012

Björksav -vårens livselexir

 Björksavstappning på Slättna.  Tappning sker från snösmältning till bladsprickning (en period på ca.4 veckor). Björksaven är en klar dryck med neutral smak, lite som vatten med viss sötma och innehåller kalium, kalcium, magnesium och mangan. Alltså en riktig välbehövlig vitaminbomb såhär i vårtider! Björken ger oss 5-8 liter sav per dygn, förpackat och klart direkt i flaska. Överskott kan med fördel frysas in för att förlänga den annars så korta hållbarheten. Drick och njut!


Vill du veta mer? Jag rekommenderar Anders Olssons examensarbete "Björksav":
http://www.tracentrum.se/publikationer/1D3D1C0D8F2E4FBB94EF9E2DBA335E53

2 kommentarer:

  1. Vi brukar skåla in Våren med björkens sav ,
    men har ingen sådan finurlig kork ,var hittar man en sådan ?

    SvaraRadera
  2. Denna "kork" låg en dag i brevlådan, min granne är brevbärare och tyckte jag skulle prova den. Hon har gått en kurs för ett antal år sen och där kunde de köpa dessa "korkar" och slang. Det är specialslang som inte skall släppa igenom så mycket solljus och förstöra saven. Det är mycket att tänka på om man vill jobba med sav i stor skala. Men i år räcker det med att få sav till familjen. Men det lockar mig att tappa lite mer nästa år. // Laila

    SvaraRadera